Stenvad møder Europa

Stenvad Mosebrug havde i april flere fremmede tunger end normalt. Fransk, tysk, svensk og endda skagbomål fletter sig ind i skoleengelsk og drevent djurslandsk, da Stenvad Mosebrugs EU-partnere var på besøg. Mosebruget er med i et flerårigt projekt der hedder ”SIRR – Sustainability, Innovation and Resilience in Rural areas” eller ”Bæredygtighed, innovation og modstandskraft i land- og kystområderne” på dansk. I projektet undersøger universiteter, kommuner og kulturhuse som Stenvad Mosebrug hvordan udvikling i landdistrikter kan underbygges og skærpes; herunder også hvad rolle huse som det i Stenvad kan spille i fremtidens landdistrikt.

De internationale besøgende mødte Djursland i et fuldt program med busrundtur, foredrag og rundvisninger, før onsdag bød på en festaften hvor de lokale var inviteret med ind til en kulinarisk kulturoplevelse med madperformance og musik.

”Det er første gang, jeg er i Danmark, og jeg har glædet mig til at se Stenvad Mosebrug, jeg er vild med stedet og kan se, at vi har meget tilfælles.”

Guillaume Foucault

Emma Ek fra Sotanäs Kommune i Sverige er projektleder på SIRR projektet: ”Det har været fantastisk at besøge Djursland. Det er det, der er så ”himla cool” ved SIRR, at vi kommer ud og besøger hinanden, ser og lærer af hinanden. Jeg er imponeret over engagement og vilje til at skabe stedet – også hvordan man inddrager kultur i arbejdet.

Guillaume Foucault kommer fra Normandiet hvor de netop har åbnet deres ”hub” – projektets navn for steder som Stenvad Mosebrug. ”Det er første gang, jeg er i Danmark, og jeg har glædet mig til at se Stenvad Mosebrug, jeg er vild med stedet og kan se, at vi har meget tilfælles.”

Projektet handler om samarbejde på tværs af brancher, organisationer, imellem kommune, stat, interesseorganisationer, ildsjæle, erhvervsdrivende og foreninger. Det er en vigtig vej at gå i fremtiden, synes Norddjurs borgmester Kasper Bjerregaard. ”Når der skal ske noget, skal det ske nedefra. Det Stenvad Mosebrug gør i øjeblikket passer rigtigt godt ind i de strategier vi har i kommunen. Stenvad Mosebrug er rigtigt gode til at tiltrække interesse udefra og gør det brugerdrevet. Der er meget vi kan lære”

Projektet giver mulighed for at trække på den nyeste viden og de bedste hoveder inden for landdistriktsudvikling og er en del af brændstoffet i tanken på Stenvad Mosebrugs ambitioner om at være et lokalt kraftcenter. Ikki Lyng Knudsen, der er udviklingsleder på Mosebruget, er en af de meget engagerede mennesker, der har fået projektet og EU-midlerne til Djursland. ”Det er rart, at SIRR-projektet løber over fem år – det typiske er ellers tre år – det betyder at vi kan lære vores internationale partnere og deres steder bedre at kende. Det er dér, viden og ideer trives”, slutter hun.

Cookiesamtykkebanner fra Real Cookie Banner